Panikanfald er din ven!

  • Skrevet af Natasha Swerdloff

“Panikanfald er din ven!” Hvis du har oplevet et panikanfald eller flere panikanfald, vil du måske finde dette udsagn temmelig forvirrende eller måske endda provokerende. Men det jeg gerne vil fortælle dig, er at panikanfald i virkeligheden er din krops alarmsystem. Et panikanfald er en velmenende mekanisme, som er designet til at ”vække dig”, så du kan finde din vej hjem igen. Lad mig uddybe det lidt. 

Når et panikanfald indtræffer, føles det for de fleste som en lavine af følelser og fysiske symptomer, der skylles ind over dig. Hjertet banker hårdt i brystet, sveden bryder frem, og det kan endda føles som om, du er på randen til at miste forstanden eller livet. Mange af os ved, hvor intens denne oplevelse kan være. Men uanset hvor alvorlig situationen føles, er det essentielt at forstå, at symptomerne i sig selv ikke er livstruende. De mest akutte symptomer plejer faktisk at forsvinde i løbet af nogle minutter.

Hvis denne oplevelse er tilbagevendende for dig, og du finder dig selv i en tilstand af frygt for hvornår det næste anfald kommer, er det, du oplever, sandsynligvis det, der betegnes som panikangst. Det kan føles som en uovervindelig fjende, men der er gode nyheder. Med den rette forståelse  kan du navigere gennem denne storm og finde tilbage til et liv, hvor angsten ikke dominerer dig. 

Dit sind og din krop eikke dine fjender

Når et panikanfald rammer, går dit system i alarmtilstand. Det kan føles som en straf, men i virkeligheden forsøger din krop at beskytte dig. Det er som en indbygget mekanisme designet til at få dig til at bemærke noget, der ikke er i balance – nemlig dine egne tankemønstre.

Selvom det kan virke som om, at et panikanfald kommer ud af det blå, vil du ofte kunne spore det tilbage til en tidligere periode med intens bekymring eller stressende tanker. Tankens kraft er både en gave og en udfordring. Det er den måde, vi bruger denne gave på, der afgør, om vi oplever indre ro eller kaos.

Hvad hvis du begynder at se disse intense øjeblikke som katalysatorer for indsigt snarere end som uovervindelige fjender? Ved at forstå, at dine panikanfald kan være en naturlig reaktion på dine tanker, har du mulighed for at forstå deres dybere budskab. De er nemlig din krops måde at signalere, at du nu er godt på vej til at bruge tankens kraft på en måde som skaber uro og frygt inden i dig. 

Så inden vi afviser tanken om, at panikanfald kan være ‘vores ven’ skal vi tage et kort kig på fysiologien bag dem. Forenklet sagt aktiveres en del af din hjerne kaldet locus coeruleus, når du bliver fanget af ængstelige tanker eller grubler længe over bekymringer. Denne del af hjernen frigiver et hormon kaldet noradrenalin i dit system. Dette hormon udløser derefter de typiske symptomer på et panikanfald: hurtig hjerterytme, åndedrætsbesvær, varme- og kuldefornemmelser, kvalme og så videre.

Tankens Rolle i Angst

Det er altså måden vi bruger tanker på eller sagt med andre ord den fortælling, vi fortæller os selv, som har indflydelse på vores følelsesmæssige tilstand. Vores tænkning fungerer som en chauffør, der styrer os enten mod følelsesmæssig velvære eller, modsat, over kanten til angst og panik.

Hvis du har oplevet et panikanfald, mens du tilsyneladende gjorde noget harmløst – som at se en fodboldkamp eller leger med dine børn – kan det virke, som om dit panikanfald er uafhængigt af dine tanker. Men hvis du reflekterer over din følelsesmæssige tilstand et par timer før panikanfaldet, vil du sandsynligvis opdage, at du var ængstelig eller bekymret over noget.

Her kommer den ‘venlige’ del ind: din krop udløser et panikanfald for at gøre dig opmærksom på, at du er følelsesmæssigt ude af balance. I bund og grund er det som en alarmklokke, der ringer for at gøre dig opmærksom på din mentale tilstand. Strømmen af noradrenalin er din krops opvågningskald.

Næste gang du oplever starten på et panikanfald, så prøv dette:

Bliv hvor du er: Find et roligt sted, og træk vejret dybt.

Forhold dig roligt: Brug musik, læsning eller noget andet, der afleder din opmærksomhed.

Undgå at fodre frygten: Lad være med at dykke yderligere ned i bekymring eller frygt. 

Du vil sandsynligvis bemærke, at symptomerne begynder at aftage ret hurtigt. Dette sker, fordi din krop arbejder på at bringe sig selv tilbage i balance.

Selvfølgelig er der ingen som ønsker at opleve et panikanfald. Det er vigtigt at forstå, at at finde sig selv i denne tilstand ofte er resultatet af en uskyldig misforståelse. Der er ingen grund til at føle skyld eller skam over det. 

Måske er du ubevidst kommet til at fokusere på stressende eller ængstelige tanker uden at være opmærksom på, hvor de kunne føre dig hen. Det er en naturlig menneskelig tendens at dvæle ved bekymringer eller frygt; det er en del af vores overlevelsesmekanisme. Men nogle gange kan denne mekanisme blive overaktiveret og resultere i et panikanfald som en form for ‘nødopkald’ fra din krop. 

Så selvom det føles skræmmende, er det godt at huske på, at det i bund og grund er en uskyldig misforståelse som er kommet af at vi ikke har lært hvad der skaber vores oplevelser. 

Jeg håber at dette hjælper dig til at forstå, at det du oplever som værende forfærdeligt mens det står på, så er det faktisk din krops og sinds måde at hjælpe dig tilbage til en tilstand af ro og velvære. Når bare du fortolker symptomerne rigtigt. 

Relaterede artikler

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *