Tankens natur – min rejse mod indre fred

 • Af Natasha Swerdloff

På min rejse gennem livets mange facetter, glæder og udfordringer, stødte jeg i 2012 på en for mig ny forståelse af, hvordan sindet fungerer. Dette møde forvandlede min måde at opleve verden på gennem ny indsigt i forskellen mellem at have en tanke og at tro på en tanke.

Forståelsen De Tre Principper bygger, som mange ved, på Sydney Banks’ dybdegående indsigter fra 1973. Banks påpegede ofte, at den ultimative sandhed ikke kan forstås af intellektet. Han benyttede sig af metaforer for at illustrere, hvad han pegede på, og i den ånd vil jeg forsøge at formidle nogle af mine indsigter.

Tanker som flygtige fugle

Forestil dig, at tanker er som fugle, der svæver let og ubesværet over en vidstrakt himmel. Denne himmel repræsenterer vores sind. I himlen flyver utallige fugle omkring, og i sindet blafrer utallige tanker rundt. Tankerne er som fuglene forskellige i farve og form, men hver og en er i sig selv fuldstændig harmløs.

Når vi fanger en af disse fugle – det vil sige, når vi griber en tanke – og tror på den, giver vi den magt til at forme vores virkelighedsoplevelse. Den forbi-flyvende harmløse tanke vil – uanset hvad tanken handler om – farve vores følelser, beslutninger og handlinger.

Denne indsigt blev afgørende for mig. Når jeg tidligere følte mig nedtrykt, var det ofte, fordi jeg troede på nedslående tankersom: “Jeg er ikke god nok” eller “jeg kunne have gjort det bedre”. Nu begyndte jeg at forstå, hvad De Tre Principper peger på. Nemlig at tanker aldrig er ultimativt sande, men forbigående og flygtige som fugle på himlen.

Det vil sige, at når jeg følte mig trist, var det fordi, jeg holdt fast i en trist tanke. Lod jeg den flyve videre, ville tristheden ligesom tanken være forbipasserende. En kortvarig oplevelse af verden, som snart blev afløst af noget andet.

At se udover selvpålagte barrierer

De Principper, som Sydney Banks beskrev – Livskraft, Bevidsthed og Tanke – har siden været grundlaget for min forståelse af, hvordan vi oplever verden.

Livskraften er den uudtømmelige kilde til liv, visdom, kærlighed og klarhed, der konstant strømmer gennem os. Bevidstheden giver os mulighed for at opleve verden, og gennem princippet Tanke tager disse oplevelser form. Når vi tror på en tanke, der flyver gennem vores hoved, skaber vi en oplevelse.

Forståelsen har åbnet mine øjne for, at livet skabes i os fra øjeblik til øjeblik. Den har også åbnet mig for en væren og en ro, som jeg kan hvile i, når jeg ikke længere tager mine tanker så alvorligt.

At se ud over de tanker, der tidligere tyngede mig, har været en lærerig og transformerende proces – dog ikke uden udfordringer. Selvom De Tre Principper og det, de peger på, kan synes simpelt, har det ofte været vanskeligt at navigere i mine følelsers rørte vande.

Der er tidspunkter, hvor jeg oplever livet som styret af dybere, skjulte kræfter, og hvor lykke synes uopnåelig, med mindre jeg “gør” en hel masse. Heldigvis er der i dag flest tidspunkter, hvor jeg mærker lettelse over ikke længere at være slave af indholdet af egne tanker.

Frihed til at tro eller ikke tro på tanker

Mit forhold til at skrive er et godt eksempel på, hvordan disse indsigter har befriet mig for begrænsende tanker og åbnet forfred og selvaccept. At skrive har altid været en stor passion for mig, men i mange år holdt jeg mig tilbage som følge af tanker som: “Jeg er ikke dygtig nok” eller “mine tekster vil ikke blive værdsat”.

Da jeg dykkede dybere ned i forståelsen af De Tre Principper, ændrede mit perspektiv sig dramatisk. Jeg indså, at den frygt og tvivl, jeg oplevede, blot var tanker, jeg valgte at tro på. De tanker havde begrænset mig og forhindret mig i at udtrykke mig gennem min skrivning.

Med denne forståelse begyndte jeg at skrive igen. Nu uden frygt for dom og sammenligning, og den tilgang åbnede døren til en verden af kreativ frihed og personlig vækst.

Jeg har oplevet en signifikant forandring i mit forhold til mine tanker. Når jeg førhen troede på en tanke, føltes det som om, den havde fuld magt over mig. Nu minder en indre stemme mig om, at det bare er en tanke, som jeg ikke behøver at tro på. Dette simple, men kraftfulde skifte har ændret alt.

En rejse mod selvindsigt og ro

Forståelsen af de Tre Principper  beriger min oplevelse af livet. Ved at huske på, at en tanke blot er en tanke, og at jeg har friheden til at vælge, hvilke tanker jeg giver magt, har jeg fundet større indre ro, end jeg kunne drømme om. Jeg nyder nu atnavigere gennem livets komplekse landskab med større klarhed og balance.

At omfavne de Tre Principper som grundlaget for vores oplevelser er en rejse mod selvindsigt, frihed og fred. Når vi anerkender, at det er gennem vores tanker, vi oplever verden, åbner vi for en dybere forståelse af os selv og vores plads i universet.

Denne erkendelse er en gave, der tillader os at leve et fuldere og rigere liv i harmoni med dyb indre væren og i fred med den evigt skiftende natur af tanker og oplevelser.

Relaterede artikler

Svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Kære Natasha.
  Tak for dit indlæg tankens natur m.m.
  Det er meget velskrevet og forståeligt.
  Jeg er meget glad for at modtage dine artikler m.m.
  Det har været en dejlig rejse at være på din practitioner uddannelse 2023.
  Jeg kan varmt anbefale den.
  Jeg glæder mig til fortsat at følge dig.
  De kærligste hilsner
  Birgitte Stigsgaard